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Informal Interpretations of Interest 
Reprinted below are a few of the recent informal interpretations provided to NFSA 
members through the “Engineer of the Day” program.  These interpretations have not 
been balloted in accordance with the NFPA Regulations Governing Committee Projects 
and therefore should not be relied upon as official positions of the NFPA or its technical 
committees: 
  
Return Bends for Raw Water Supplies 
  
Q:  Are return bends required when pendent sprinklers are attached directly to branch 
lines supplied from nonpotable water sources, or are they only required when pendent 
sprinklers are on drops?  
  
A:  NFPA 13 (Section 8.14.18 in the 2002 edition) requires return bends for all pendent 
sprinklers supplied from a raw water source, mill pond or open top reservoir.  The 
concern is for sediment settling over the orifice areas of sprinklers.  This can solidify, 
especially when the system is drained for maintenance purposes, and result in non-
operation of the sprinkler in a fire condition.  The standard currently contains an 
exception for dry pendent sprinklers as well as for deluge systems with open sprinklers. 
  
Sprinklers Under Stage Areas 
  
Q: Are sprinklers required in the area under a stage if the stage floor is supported by 9-
inch deep composite wood joists with their tops only 18 inches above a concrete floor? 
  
A: Yes. Section 8.14.6 specifies conditions under which sprinklers can be omitted from 
spaces under combustible ground floors, exterior docks and platforms.  These conditions 
include inaccessibility of the space for storage, protection against accumulation of debris, 
tight flooring over the space, and no use or storage of flammable or combustible liquids, 
or materials that would convert to such liquids when burned.  The stage or raised floor 
area described might appear to meet these conditions.  However, Section 8.14.5.1 
specifically requires sprinklers in spaces under a stage either containing combustible 
materials or constructed of combustible materials.  Since the clear depth of the space 
exceeds 6 inches, it does not qualify as a combustible concealed space not requiring 
sprinklers in accordance with Section 8.14.1.2.  The only alternative to providing 
sprinklers in this space would be to completely fill the space with noncombustible 
insulation so as to satisfy the requirements of Section 8.14.2.7. 
  
Air Removal for Hydrostatic Testing 
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Q: Does all of the air in a wet pipe system need to be removed in order to properly 
conduct a hydrostatic test in a wet pipe system? 
  
A: No.  The requirements for conducting a hydrostatic test are found in Section 16.2.1 of 
the 2002 edition of NFPA 13. While it is common practice to attempt to bleed off the 
bulk of the air when filling the system, the standard does not specify absolutely no air can 
remain.  Any air left in the piping will equalize with the water pressure, meaning that it 
too will be compressed to 200 psi during the typical hydrostatic test.  For safety reasons, 
the amount of such air should be minimized, but variations in the location of the 
inspector’s test connection and the number of dead end branch lines means the amount of 
residual air will vary between systems.  
  
  
NFSA Tuesday e-Tech Alert is c. 2004 National Fire Sprinkler Association, and is 
distributed to NFSA members on Tuesdays for which no NFSA Technical Tuesday Online 
Seminar is scheduled. Statements and conclusions are based on the best judgment of the 
NFSA Engineering staff, and are not the official position of the NFPA or its technical 
committees except as noted. Please send any comments or questions to Russell P. 
Fleming, P.E. (fleming@nfsa.org). 
  
  
Upcoming NFSA Technical Tuesday Online Seminars: 
  
October 19, 2004 
Subject: Differences Between NFPA and FM Installation Standards  
Instructors: Victoria Valentine, P.E. with Joseph B. Hankins, Jr., P.E. of FM Global 
  
October 26, 2004 

Subject: Stocklisting 
Instructor: Cecil Bilbo, NFSA Technical Consultant 
  
Information and registration for these seminars is available at www.nfsa.org.  Select 
“Seminars” from the left side options and then “On-line”. 
  
  
  
 


